Goda exempel
Vi delar med oss av ”Tips & Råd” och goda exempel på hur man lyckats implementera BPSD-registret i ordinarie verksamhet.
Har du några erfarenheter du vill dela med dig av, bra eller mindre lyckade, så maila oss gärna!
Det kan vara goda exempel på individnivå, förslag på fungerande vårdåtgärder, praktiska erfarenheter eller någon annan upplevelse du vill delge oss andra. Kanske har ni gjort någon förändring i rutinerna på enheten eller tagit fram fungerande riktlinjer för registerarbetet på en högre nivå inom kommunen/verksamheten?
Skicka dina synpunkter i ett mail till bpsd.sus@skane.se och rubricera gärna mailet med ”Erfarenheter”.
Tänk på att allt du delar med dig av måste vara skrivet så att en enskild person inte kan pekas ut eller direkt kännas igen och skicka aldrig med några personuppgifter. Dela gärna med er av bilder på NPI-poängen /staplarna – före & efter – men tänk på att avidentifiera dessa.
Goda exempel / Fallbeskrivningar
- ”Kunskap och samarbete är givna strategier för att göra skillnad mer ett bättre liv för brukaren och en bättre arbetsmiljö för personalen” Gott exempel på individnivå från ordinärt boende Lärande exempel – Demensteamets insatser i ordinärt boende – Umeå (2023)
- ”Samarbete och kompetensutveckling – två strategier i processen”. På Tegs vård- och omsorgsboende i Umeå får en boende med demenssjukdom ett bättre liv när samarbetet mellan personal, enhetschef och Demensteamet fungerar optimalt. ta gärna del av deras goda exempel på länkarna bredvid Lärande exempel – Umeå – T1 (2023) och Lärande exempel – Umeå – T2 bilaga (2023)
- Gott exempel på individnivå från Umeå som visar både på viljan och vikten av att de vi vårdar ska må bra även i hotfulla och svåra situationer, men också på hur personalen genom rätt stöd, kunskap och samarbete ges möjligheter att skapa god omvårdnad vid dessa situationer. Lärande exempel; vid hot och våld – Umeå (2023)
- Gott exempel på individnivå från Borlänge (April 2023)
- Gott exempel på individnivå från Botkyrka kommun (Maj 2021)
- ”Pandemin bidrog till en ökad personcentrerad vård och goda resultat på individnivå” Goda Exempel från Allégården i Munkedal (Februari 2021)
- Gott exempel på individnivå från Örgrytehemmet Skattegården, Centrum stadsdelsförvaltning i Göteborg (Februari 2021)
- ”Samarbete & struktur kan göra skillnad” Gott exempel från Klintesväng i Borås (Februari 2021)
- ”En tydlig och genomtänkt Bemötande- och kommunikationsplan kan göra stor skillnad” Gott exempel Gävle Ängslyckan Hus C (Februari 2021)
- ”Från 108 till 6 NPI-poäng på fyra månader” Gott exempel på vikten av ett gott teamarbete! / Parkvägen i Österbybruk (Januari 2021)
- Så här arbetar vi med BPSD-registret på Solbackens demensboende i Sandvikens kommun / Marcus Lundemo & Sanna Dejestam (juni 2020)
- Gott exempel / Sundbyberg (Dec 2018)
- Gott exempel / Lerum (Dec 2018)
- Gott exempel – ”Allt hänger ihop” / Huddinge (Februari 2017)
- Gott exempel / Tanum och Gott exempel / Personregistreringar / Tanum (April 2015)
- Två goda exempel / Fleminggatan, Gävle (April 2015)
- Gott exempel / Trelleborg (Hösten 2014)
- Gott exempel ”ANNA” / Säbo
- Gott exempel / Mobilt team / Lund
- Gott exempel / Linköping (Våren 2014)
- Gott exempel ”Anna” (Mars 2014)
- Gott exempel / Umeå (Mars 2014)
Goda exempel / Rutiner, organisatoriskt & förslag på hjälpmedel
- Gott exempel – Hur vi i Kungälvs kommun jobbar med digital signering av åtgärder kopplat till BPSD-registret (Feb 2024)
- Umeå kommun – Rutin för ett teambaserat arbetssätt vid BPSD i vård- och omsorgsboende (dec 2023)
- Umeå kommun – Rutin för att skapa en teambaserad BPSD-vårdplan (dec 2023) Goda exempel på hur Umeå kommun arbetar för att få struktur i sitt arbete med BPSD och BPSD-registret.
- Lathund inför BPSD-registrering vid team- och veckoträffar / Borlänge kommun (Okt 2022)
Ett gott exempel från Borlänge kommun, där man har satt ihop ett dokument att använda som underlag vid teamträffar. Med hjälp av underlaget kan teamet bättre förbereda sig och ha koll på att de inte missar några viktiga uppgifter. - Att arbeta med BPSD-registret i Hemsjukvården i Lunds kommun (upplagt juni 2022)
I Lunds kommun har man lyckats väl med att implementera BPSD-registret inom hemsjukvården. För att nå goda resultat har kommunen arbetat med att skriva ihop en tydlig och klar struktur om hur arbetet ska genomföras och beslut har förankrats genom hela organisationskedjan med beslut på högre nivå i kommunledningen.
Läs gärna mer om hur kommunen arbetar även här; BPSD
hemvården Teams – maj 2022 - Projekt om behovet av stöd & handledning vid implementering av nya arbetsmetoder / Rio VoB, Stockholm, 2021 / Kirsi Rajala
Äldreförvaltningen i Stockholms stad har under längre tid erbjudit BPSD-administratörsutbildningar till personalen. Bristen på resurser i uppdraget som certifierad utbildare har gjort att de inte kunnat erbjuda stöd och handledning till enheterna, utan man har fått utgå från att verksamheterna själva har ordnat stöd, resurser och kompetensutveckling för att kunna implementera arbetsmetoden på sina enheter. Detta har fungerat olika bra i olika verksamheter, men inte i andra relaterade till olika anledningar. Den rådande pandemin har dessutom lett till att flera verksamheter under pandemin minskat eller upphört med registerarbetet.
Projektets frågeställning: Vad behövs för att underlätta för nyutbildade administratörer så att de kan komma igång i sina respektive verksamheter?
Syftet med projektet var att bedöma behovet av utbildning, information och stöd / handledning för att underlätta arbetet med BPSD-registret i verksamheterna.
- ”Lokala rutiner för arbetet med BPSD-registret” / Degerfors kommun / 2021
Ett gott exempel på hur en kommun skapat lokala rutiner för arbetet med BPSD-registret.
- Förbättringsarbete Sjöhem 4, Wasagården, Vadstena
Gott exempel på ett förbättringsarbete där man arbetat med bemötande- och kommunikationsplanerna i BPSD-registret och därigenom minskat NPI-poängen och ökat välbefinnandet hos sina vårdtagare. (juli 2021)
- Gott exempel / Skellefteå, Hedvigsgården / 2020
Så här arbetar man på Hedvigsgården i Skellefteå för att nå goda resultat (mars 2020).
- Gott exempel / Skellefteå, Burträskgårdarna / 2020
Så här arbetar man på Burträskgårdarna i Skellefteå för att nå goda resultat (2019, upplagt mars 2020) - Gott exempel / Västerås / Utvärdering av arbetet med och implementeringen av BPSD-registret (April 2019)
Västerås har gjort en utvärdering av implementeringen och arbetet med BPSD-registret i Västerås stad. Konsultcenter har på uppdrag av sociala nämndernas förvaltning kartlagt framgångsfaktorer och utvecklingsområde med arbetet att implementera registret och dess arbetsmetodik. Läs gärna konsultrapporten via länken. - Gott exempel / Göteborg, Majorna Linné / ”Olika professioners ansvar för medverkan vid BPSD-registrering” (Hösten 2018)
Är att arbeta i multiprofessionella team ett sätt att öka kvaliteten i arbetet med BPSD-registret?Demenssjuksköterska Catarina Henriksson i Majorna-Linné, Göteborg är koordinator för Majorna Linnés referensgrupp demens, en tvärprofessionellt sammansatt grupp som har tagit fram ett dokument som beskriver teamdeltagarnas olika roller i arbetet med BPSD-registret. Dokumentet håller på att implementeras i stadsdelen med syfte att öka teamsammansättningen i registerarbetet.
Genom att visa på att alla professioner är lika viktiga men att de har olika roller, har antalet registreringar i stadsdelen ökat med 170 % på ett år. Catarina beskriver även att deltagandet av de olika professionerna har ökat. Till exempel har sjuksköterskornas delaktighet vid skattningarna ökat från 15 tillfällen 1:a kvartalet 2018 till 48 tillfällen 1:a kvartalet 2019. - Gott exempel / Västerås / Korttidsboende; så här arbetar vi med registret (Jan 2015)
- Gott exempel / Örnsköldsvik (Våren 2014)
- Gott exempel / Vingåker / Hemtjänst; så här arbetar vi med registret (Jan 2015)
- Gott exempel / Minneskliniken SUS / Mobilt team; så här arbetar vi med registret (Dec 2016)
- Gott exempel / Gävle / Checklista inför teamträff
- Gott exempel / Luleå / Så här arbetar vi med registret (Nov 2014)
- Goda exempel på tavlor för vårdåtgärder / Fr BPSD-registrets Facebook-grupp för administratörer
- Gott exempel / Minnesklinikens mobila team Malmö, SUS / ”Mediapresentationer”
- Mediapresentationer” i form av visning av naturbilder kan ha positiv effekt gällande att lindra agitation och känslomässig sress hor personer med demenssjukdom. Använd gärna på deras väldigt rogivande & vackra bildspel nedan (tänk på upphovsrätten för bilderna) och låt er inspireras till att göra egna bildspel från er egen miljö eller från något speciellt tema. Koppla enkelt datorn till tv:n så kan fler se samtidigt! Bildspel Naturbilder / Åsa o Hanna
- Gott exempel / Lidingö / Signeringslista för vid behovsläkemedel / Lidingö-stad ( juni 2014)
Exempel från Lidingö stad på en signeringslista för läkemedel som ges vid behov, där det tydligt framgår att ordinerade vårdåtgärder måste provas innan läkemedel ges; ett bra exempel på hur man kan arbeta förebyggande.
Goda exempel / Artiklar & reportage …
- ”Bättre liv för sjuka äldre” i Sörmland delade ut Månadens Tårta till äldreboendet S:t Anna i Nyköping, som arbetar med BPSD-registret. Läs gärna mer HÄR
- Samtliga kommuner i Västernorrland deltog i en stor satsning på att förbättra vården för de demenssjuka. Anders Engelholm, utvecklingsledare på Kommunförbundet Västernorrland, har varit drivande till att en av åtgärderna har varit att införa BPSD-registret. Kicki Garneij & Annika Lönnroth har sedan i våras lagt ner mycket tid & engagemang på att vara certifierade utbildare i länet. Läs gärna reportaget från Tidningen Ångermanland HÄR
- Silverängen i Trelleborg arbetar också med BPSD-registret och här har man kunnat se många goda resultat. Läs gärna deras presentation från Almedalsveckan på Gotland, sommaren 2012.
- Ovanåkers kommun var bland de första att ansluta sig till BPSD-registret. Läs gärna deras presentation om hur de arbetar; ”Tvärprofessionellt demensteam i OVANÅKERs kommun”
- Ett mycket gott exempel på hur man lyckats implementera BPSD-registret kommer från Carina Berglund, vårdutvecklare i Skellefteå – ”Äldreomsorgens demensteam” / Skellefteå kommun
- Gott exempel på förbättringsarbete ”Minskad läkemedelsanvändning” / Vardaga Österbo Lund / Hösten 2016