Toppfält: innehåll

Goda exempel

Goda exempel

Vi delar med oss av ”Tips & Råd” och goda exempel på hur man lyckats implementera BPSD-registret i ordinarie verksamhet.

Har du några erfarenheter du vill dela med dig av, bra eller mindre lyckade, så maila oss gärna!
Det kan vara goda exempel på individnivå, förslag på fungerande vårdåtgärder, praktiska erfarenheter eller någon annan upplevelse du vill delge oss andra. Kanske har ni gjort någon förändring i rutinerna på enheten eller tagit fram fungerande riktlinjer för registerarbetet på en högre nivå inom kommunen/verksamheten?

Skicka dina synpunkter i ett mail till bpsd.sus@skane.se och rubricera gärna mailet med ”Erfarenheter”.

Tänk på att allt du delar med dig av måste vara skrivet så att en enskild person inte kan pekas ut eller direkt kännas igen och skicka aldrig med några personuppgifter. Dela gärna med er av bilder på NPI-poängen /staplarna – före & efter – men tänk på att avidentifiera dessa.

 

 

Goda exempel / Fallbeskrivningar

 

Goda exempel / Rutiner, organisatoriskt & förslag på hjälpmedel

  • Lathund inför BPSD-registrering vid team- och veckoträffar / Borlänge kommun (Okt 2022)
    Ett gott exempel från Borlänge kommun, där man har satt ihop ett dokument att använda som underlag vid teamträffar. Med hjälp av underlaget kan teamet bättre förbereda sig och ha koll på att de inte missar några viktiga uppgifter.
  • Att arbeta med BPSD-registret i Hemsjukvården i Lunds kommun (upplagt juni 2022)
    I Lunds kommun har man lyckats väl med att implementera BPSD-registret inom hemsjukvården. För att nå goda resultat har kommunen arbetat med att skriva ihop en tydlig och klar struktur om hur arbetet ska genomföras och beslut har förankrats genom hela organisationskedjan med beslut på högre nivå i kommunledningen.
    Läs gärna mer om hur kommunen arbetar även här; BPSD
    hemvården Teams – maj 2022
  • Projekt om behovet av stöd & handledning vid implementering av nya arbetsmetoder / Rio VoB, Stockholm, 2021 / Kirsi Rajala
    Äldreförvaltningen i Stockholms stad har under längre tid erbjudit BPSD-administratörsutbildningar till personalen. Bristen på resurser i uppdraget som certifierad utbildare har gjort att de inte kunnat erbjuda stöd och handledning till enheterna, utan man har fått utgå från att verksamheterna själva har ordnat stöd, resurser och kompetensutveckling för att kunna implementera arbetsmetoden på sina enheter. Detta har fungerat olika bra i olika verksamheter, men inte i andra relaterade till olika anledningar. Den rådande pandemin har dessutom lett till att flera verksamheter under pandemin minskat eller upphört med registerarbetet.
    Projektets frågeställning: Vad behövs för att underlätta för nyutbildade administratörer så att de kan komma igång i sina respektive verksamheter?
    Syftet med projektet var att bedöma behovet av utbildning, information och stöd / handledning för att underlätta arbetet med BPSD-registret i verksamheterna.

 

Goda exempel / Artiklar & reportage …

  • Bättre liv för sjuka äldre” i Sörmland delade ut Månadens Tårta till äldreboendet S:t Anna i Nyköping, som  arbetar med BPSD-registret. Läs gärna mer HÄR
  • Samtliga kommuner i Västernorrland deltog i en stor satsning på att förbättra vården för de demenssjuka. Anders Engelholm, utvecklingsledare på Kommunförbundet Västernorrland, har varit drivande till att en av åtgärderna har varit att införa BPSD-registret. Kicki Garneij & Annika Lönnroth har sedan i våras lagt ner mycket tid & engagemang på att vara certifierade utbildare i länet. Läs gärna reportaget från Tidningen Ångermanland HÄR
  • Silverängen i Trelleborg arbetar också med BPSD-registret och här har man kunnat se många goda resultat. Läs gärna deras presentation från Almedalsveckan på Gotland, sommaren 2012.
  • Ovanåkers kommun var bland de första att ansluta sig till BPSD-registret. Läs gärna deras presentation om hur de arbetar;  ”Tvärprofessionellt demensteam i OVANÅKERs kommun”
  • Ett mycket gott exempel på hur man lyckats implementera BPSD-registret kommer från Carina Berglund, vårdutvecklare i Skellefteå”Äldreomsorgens demensteam” / Skellefteå kommun
  • Gott exempel på förbättringsarbete  ”Minskad läkemedelsanvändning” / Vardaga Österbo Lund / Hösten 2016