Vintern håller på att övergå i vår och dagarna känns äntligen lite ljusare och längre. Härligt!
Från BPSD-registret vill vi berätta att vi inom kort kommer att lägga ut ett studiematerial som är kopplat till vår webbutbildning. Materialet kommer att innehålla reflektionsfrågor och kan användas både enskilt och i grupp. Vi återkommer när materialet är upplagt.
En större uppdatering av Kvalitetsindikatorerna är också gjord och kommer även den att läggas ut inom kort.
Ta gärna del av nedanstående lästips & goda exempel.
Goda exempel
Vi efterfrågar ständigt goda exempel på hur man arbetar med BPSD-registret runt om i landet, för vi vet att det finns ett otroligt engagemang och många goda resultat ute på enheterna.
Dela gärna med er om hur det fungerar hos er. Kanske har ni lyckats implementera någon bra rutin eller gjort något förbättringsarbete – både på individ- och enhetsnivå. Stort som smått, allt är välkommet!
Två goda exempel som vi vill dela med oss av kommer från Skellefteå; läs dem gärna på sidan Goda exempel
Innovationspriset 2019
Ett av våra två Innovationspris 2019 tilldelades Stadsdel Centrum i Göteborgs stad för deras arbete med att skapa bra rutiner för personcentrerade möten i samband med registrering i BPSD-registret.
Ta gärna del av deras egen berättelse här
Årligt möte & Innovationspriset 2020
I år kommer BPSD-registrets Årliga möte att hållas i Malmö den 2 december 2020. Information om dagen och anmälan, kommer ut här på hemsidan i början av april.
Redan nu kan du dock nominera någon medarbetare eller dig/er själv till årets Innovationspris. Lär gärna mer här. INNOVATIONPRIS 2020
.
Vetenskaplig artikel
Ta gärna del av en nyligen publicerad artikel kring BPSD-registret. Du finner den på länken nedan;
Mortality in patients with behavioural and psychological symptoms of dementia: a registrybased study
Vanja Bränsvik, Eva Granvik, Lennart Minthon, Peter Nordström & Katarina Nägga (2020): Mortality in patients with behavioural and psychological symptoms of dementia: a registry-based study, Aging & Mental Health, DOI: 10.1080/13607863.2020.1727848
/ Publicerad 18 februari 2020
Musikbaserade terapeutiska insatser för personer med demenssjukdom
Musik används på olika sätt inom vård och omsorg för personer med demens. Det kan exempelvis handla om inhyrda musiker som underhåller, allsång, dans eller annan rörelse, att lyssna på musik och musikterapi. När det inte är en musikterapeut som leder aktiviteterna används begrepp som musikbaserade terapeutiska insatser eller individualiserad musiklyssning där andra personalgrupper kan ansvara för aktiviteterna.
I de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demens nämns omvårdnadsåtgärden vårdarsång samt strukturerade insatser med musik, sång och dans som exempel på arbetssätt som kan stödja personcentrerad vård och omsorg.
SBU, har kommit med en rapport där de sammanfattar och kommenterar en systematisk översikt om effekten av musikbaserade terapeutiska insatser för personer med demenssjukdom.
Mycket fokus i samhället ligger just nu på Corona-pandemin och här fyller vi alla en viktig funktion för att förhindra smittspridning.
Ni som arbetar ute i verksamheterna med äldre och oftast känsliga personer har en viktig roll och ni gör ett fantastiskt arbete; inte bara nu utan varje dag.
Var rädda om er & varandra.