I slutet av november avled Lennart Minthon efter en tids sjukdom. Lennart var professor och överläkare och stod på sig för sin övertygelse om att skapa bättre vård för personer med kognitiv sjukdom. Han var synnerligen drivande till att Region Skåne har Sveriges största kliniska verksamheter inom området liksom att många yngre forskare fått tid, ledning och utrymme att växa till internationellt stora framgångar.

Han hade tusen och en idéer och många omsattes till praktik. Det tydligaste, och för varje enskild individ, största Lennart skapade tillsammans med andra var BPSD-registret!
Det var Lennarts forskningsmedel, mod och jävlar anamma som säkerställde att vi är här nu och kan stoltsera nationellt och internationellt med över 100 000 personer som fått personcentrerad bedömning i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Helt lysande.

 

Att ha Lennart som föregångare såsom registerhållare kändes förpliktigande men framförallt väldigt hedrande. De gånger jag träffade honom fanns det alltid ett skratt (även om han var respektingivande) och en styrka i blicken som gav mig råg i ryggen. För vårt område är det en stor förlust och mina varmaste kramar går till vår kollega Håkan Minthon som förlorat sin fine storebror.

 

Moa Wibom, registerhållare

Carina, Håkan, Karin & Maggie, verksamhetsutvecklare på BPSD-registret

Lennart Minthon tilldelades Guldskalpellen av Dagens Medicin år 2015 som Årets förnyare.
Foto: Pax Engström Nyström, Life-Time