Vi går mot Advent och det betyder att även november månad snart har passerat! Ännu en spännande och intensiv månad, då vi bland annat har haft vårt Årliga möte, haft besök av vår barn- och äldreminister Maria Larsson och vi har tillsammans med våra utbildare, fortsatt att sprida BPSD-registret runt om i landet!Maria-Larsson-1

Maria Larsson besökte KunskapsCentrum för demenssjukdomar vid Minneskliniken i Malmö för att ta del av de olika satsningar och projekt som pågår där och passade då på att titta på BPSD-registrets stora karta där vi markerar alla kommuner som är anslutna.

Dagens siffror visar att det är drygt 3000 enheter som är anslutna till registret och att det är fler än 7500 personer som deltagit i vår tvådagarsutbildning – jättekul och inspirerande!

 

Årliga mötet den 19 november

Tack alla, för att ni på olika sätt bidrog till att vårt Årliga möte blev så bra! Ni som föreläste, ni 300 som var där & delade dagen med oss och alla ni andra som arbetar med registret – utan ER hade det ju inte blivit någonting!

Syftet med ett Årligt möte är att visa en sammanfattning av siffror & resultat från året som gått, men vi fick även höra tre olika enheter berätta om sitt arbete och om hur de kämpat men lyckats bra, med att implementera BPSD-registret i sina verksamheter och fått fram bra resultat. Enheterna som delade med sig av sina erfarenheter kom från Tiohundra i Norrtälje, Papegojelyckan i Lund och från Tingsbrogården på Gotland.

Vi fick även höra två föreläsningar; en av Helle Wijk som berättade om ”Miljöns betydelse vid demenssjukdom” och avslutningsvis Christina Wångblad om ”Aktivitet & rörelse vid demenssjukdom”.

PowerPoint-presentationer från dagen finner ni längst ner på sidan Dokument. Ta gärna del av dem!

 

Läs & filmtips!

Tips om Implementering från Svensk Sjuksköterskeförening (okt 2013)

Här finner du en ny vetenskaplig artikel om ”Ickefarmakologisk behandling vid avvikande beteende hos personer med demenssjukdomar”

Du har väl inte missat filmen med Roger Ericsson och hans tankar kring BPSD-registret ur en anhörigs perspektiv? Filmen finner du på hemsidans startsida.

Vi har tidigare skrivit om Stina & Jason, ett vårdhundsteam. De finns flera andra fantastiska team och resultat när det gäller att arbeta med vårdhundar. Titta gärna på nedanstående fina Youtube-klipp! Filmen är från Projektet Hund i vården som genomfördes av Föreningen Hälsans Natur och som tilldelades Arvsfondens Guldkorn 2013 i kategorin projekt av och med personer med funktionsnedsättning.

 

Om personskattningarna …

Vi vill bara göra en liten påminnelse av det som vi tar upp vid utbildningarna och som gäller personskattningarna. Dessa får absolut INTE sparas på enhetens dator eller mailas vidare för utskrift eftersom den innehåller personnummer. Påminn gärna varandra om detta så alla uppgifter blir rätt & riktigt hanterade.

 

Återträffar

Vi har under hösten satsat extra på återträffar runt om i landet och kommer att fortsätta med det även under våren. Vi ser att det finns ett behov av repetition och återkoppling och har ni tillfälle att delta vid en återträff, så rekommenderar vi er att göra det för att hålla er helt uppdaterade.

Åträff nov 2013

Vänd er gärna till er certifierade utbildare eller länets utvecklingsledare med önskemål eller hör av er till oss på mailen.

Återträff för certifierade utbildare

Den 18 november hade vi en återträff för våra certifierade utbildare. Denna hölls i Malmö och det var precis som vanligt, en mycket givande träff!

 

 

Vi avslutar med lite egna sammanställda resultat från året (som dock redan blivit något inaktuella) och önskar er en fin vecka!

BPSD-registrets egna funderingar & intressanta siffror:)