Gärdet, Omsorg Hallandsås

I maj hade vi på BPSD-registrets kansli glädjen att få besöka Gärdets dagverksamhet i Laholms kommun. Gärdet, är en liten dagverksamhet för personer över 65 år med demenssjukdom eller kognitiv svikt och boendes i Laholms och Båstad kommun.

Dagverksamheten är belägen på en idyllisk bondgård i en fantastisk natur och hemlik miljö. På gården finns flertalet olika djur som exempelvis katter, en hund, får, hönor, getter, grisar, hästar, kaniner och även kor under sommaren. Miljön bidrar till stimulans och ger både aktiviteter, sinnesstimulering, avkoppling och samtalsämnen att prata runt. Både inomhus- och utomhusmiljön är anpassad efter de som besöker dagverksamheten och skapad med detaljer som väcker minnen och är personligt utformade. På dagverksamheten vistas ett litet antal personer samtidigt, vilket ger personalen möjlighet att uppmärksamma varje unik persons behov och intresse och att anpassa dagens innehåll efter de behov och önskemål som finns just då.

Verksamheten är uppbyggd av Marie Svensson, Silviasyster och undersköterska och drivs av henne och hennes anställda.

Läs gärna mer om Gärdet här. Gärdet har även en sida på Facebook där man kan följa deras dagliga verksamhet och inspireras av bilder och aktiviteter.

Queen Silvia Nursing Award

I maj tilldelades Marie – som första undersköterska – Queen Silvia Nursing Award 2022 för sitt arbete och för sina visioner om att förbättra vården för personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom med hjälp av djur och natur på Gärdet. Priset delades ut av H.M. Drottning Silvia på kungliga slottet i Stockholm.

Queen Silvia Nursing Award är grundat av Swedish Care International och Forum For Elderly Care och priset har skapats för att främja en positiv utveckling, innovation, tillväxt och skicklighet för yrkeskategorierna undersköterska och sjuksköterska och framför allt inom vården av äldre.

Läs gärna mer om Queen Silvia Nursing Award här

Läs gärna om Maries visioner i en intervju i samband med priset