2013-11-17
Andelen äldre med utländsk bakgrund ökar i Sverige och det får till följd att antalet utlandsfödda personer som insjuknar i en demenssjukdom blir allt fler. Kunskapen om demenssjukdomar inom många kulturer är bristfällig.
Migrationsskolan
Migrationsskolan är ett gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan Nationalt Videnscenter for Demens vid Rigshospitalet i Köpenhamn och Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus.
Projektets syfte är bland annat att stärka samarbetet om etniska minoriteter och demenssjukdomar i Öresundsregionen.
Migrationsskolan syftar till att anpassa demensvården så att personer som är födda utomlands skall få lika god demensvård som infödda svenskar eller danskar.
Läs gärna mer på Migrationsskolans hemsida
Webbutbildning på persiska/farsi
Målet med webbutbildningen är att öka kunskapen för alla intresserade och berörda. Utbildningen tar upp bl.a de vanligaste demenssjukdomarna, hjärnans anatomi, symtom, BPSD samt bemötande. (Utbildningen tar ca 90 minuter).
Demensutbildning på persiska/farsi
Rozita Torkpoor, som håller i webbutbildningen, är sjuksköterska på Kunskapscentrum för demenssjukdomar. Där arbetar hon bl.a med Migrationsskolan.Lyssna gärna på en intervju med Rozita. Denna sändes den 1 november i Sveriges radio P4 Malmöhus. Intervjun finner ni HÄR
Under hösten 2013 och våren 2014 kommer nya utbildningsfilmer på bosniska och polska.
Konferens i Iran
I våras var ett team från Kunskapscentrum för demenssjukdomar vid Minneskliniken i Malmö, inbjudna till en stor konferens i Teheran, Iran. Där utbyttes erfarenheter om demenssjukdomar & om hur omvårdnaden av personer med demenssjukdom ser ut i våra olika länder. Även BPSD-registret presenterades där, vilket vi tycker är väldigt spännande!
Läs gärna mer HÄR
BPSD-registret på olika språk
Vi märker också av behovet av kunskap på olika språk och håller därför på att sammanställa enklare och kortare presentationer av BPSD-registret på olika språk. Dessa publicerar vi efterhand och ni kommer att finna dem överst till höger på hemsidan (ovanför där ni loggar in till registret). Klicka på ”Other languages” så öppnas en ny sida.
Än så länge finns det bara översatt till engelska, persiska/farsi och ryska, men fler språk är på gång!