Toppfält: innehåll

Årligt möte & Innovationspriset 2025

Årligt möte 2025

I onsdags, den 26 mars 2025, hade vi glädjen att få bjuda in till BPSD-registrets Årliga möte. Dagen genomfördes  i Jubileumsaulan i Malmö och blev en dag fylld med intressanta föreläsningar och många trevliga möten och samtal. Lokalen var nästan fullsatt med 285 personer anmälda och med inspirerande föreläsare.

Vi hade också glädjen att få dela ut årets Innovationspris. Läs mer om detta näst längst ner på sidan.

Moderator för dagen var Moa Wibom, registerhållare för BPSD-registret och Silvialäkare samt verksamhetschef vid VO Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus.

Data & resultat från år 2024

Dagen inleddes med en återblick på förra året och med en kort presentation av övergripande statistik och resultat från år 2024. Under våren kommer BPSD-registrets årsrapport för år 2024 att presenteras och läggs då ut här på hemsidan, så att alla kan ta del av resultat från förra året.

”BPSD – en daglig utmaning”

Anna-Lena Blixth (demenssjuksköterska, Ljusdal), Sibylle Mayer Standar (överläkare & geriatriker, Minnesmottagningen i Gävle och Hudiksvall) och Jennie Wallin (specialistundersköterska, Ljusdal) presenterade ett projekt som de tillsammans genomfört under året som gått. I projektet ingick även Therese Christiansson (demenssamordnare, Gävle).

Projektet genomfördes i samverkan mellan region, kommun och anhöriga och syftade till att arbeta fram formerna för ett hållbart arbetssätt som kunde bidra till en minskning av BPSD.
BPSD skapar ofta ett stort lidande och genom en minskning av dessa, var målet att öka livskvaliteten och att kvalitetssäkra vården och omsorgen för personer med kognitiv sjukdom.
Genom att arbeta med regelbundna BPSD-registreringar och ett multiprofessionellt teamarbete, ville man i projektet arbeta fram formerna för ett kontinuerligt personcentrerat arbetssätt och därigenom bland annat kunna minska användandet av olämpliga läkemedel.

”Sexualitet: Hur ska vi agera och har vi rätt att reagera?”

Kimmo Viljamaa (Silviaarbetsterapeut, Köping)  berättade för oss om  den kunskap han fick med sig genom arbetet han skrev om i sin magisterexamen i arbetsterapi år 2024.
Syftet med studien var att beskriva undersköterskors resonemang kring sexualitet hos personer med kognitiv sjukdom i särskilda boenden med fokus på problematiska situationer och hur dessa situationer hanteras.  Läs gärna hela examensarbetet här.

”En liten grön, en blå och fem vita. Plåster, droppar, piller och en skvätt kosttillskott. Kan det göra mig förvirrad?”

Tanja Rube (apotekare och doktorand) och Annika Bengmark-Asplund (specialistläkare) båda verksamma vid VO Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus gav oss kunskap och en ökad insikt i vikten av att regelbundet se över läkemedelsanvändningen hos personer vi möter och vårdar. Vilka läkemedel är ordinerade, vilka används egentligen och hur påverkar de personen?

”Smärta, en vanlig orsak till BPSD. Hur har vi fått till arbetet med att observera, analysera och åtgärda i vårt multiprofessionella team?”

Maria Bilinski (enhetschef, Borås) presenterade det framgångsrika arbetet de har haft när det gäller att minska smärtan hos sina vårdtagare.

Maria berättade om hur hon och hennes medarbetare arbetat för att öka smärtfriheten hos personerna de vårdar. De uppmärksammade att deras arbete gällande att observera smärta var ostrukturerat och kompetensen otillräcklig samt att de saknade en gemensam målbild och teamsamverkan. Ett område som behövde utvecklas var exempelvis användningen av smärtskattningsskalor i bedömningen av smärta.

På Marias enheter arbetade man med att stärka kontinuiteten i arbetsgruppen och att skapa en medvetenhet i arbetssättet samt med förbättrade läkemedelsgenomgångar och ett ökat teamsamarbete.

När personalen blev bättre på att uppmärksamma och åtgärda smärta såg man en mängd positiva förbättringar inom olika områden. De som vårdades fick en ökad livskvalitet med exempelvis en bättre sömn och aptit samt en minskad oro. Även personalen märkte en positiv skillnad med en förbättrad arbetsmiljö, ett ökat teamsamarbete och en ökad arbetsglädje och yrkesstolthet, vilket resulterade i en minskad sjukfrånvaro.

”BPSD-problematik ur läkarens synpunkt”

Przemyslaw Sozanski är överläkare vid VO Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus. Przemyslaw är mycket insatt i både av hur och i vilka situationer som BPSD riskerar att uppstå och hur man bör agera för att minska och förebygga BPSD. Genom Przemyslaw fick vi till oss om vikten av både anpassad kommunikation och bemötande och om vilken betydelse vi själv som vård- och omvårdnadspersonal kan ha både när det gäller att bidra till och att förebygga BPSD.

Årets Innovationspris

I år har vi glädjen att dela ut BPSD-registrets Innovationspris till Demensteamet i Norrköpings kommun; Åsa Pihlström (Silviasjuksköterska), Camilla Göransson (Silviasyster) och Ulrika Nilsson (Arbetsterapeut).

Teamet har tillsammans byggt upp en digital plattform för att sprida kunskap. På plattformen finns en mängd olika kunskapsområden och även ett avsnitt som handlar om BPSD-registret. Plattformens utformning gör den tilltalande för såväl allmänhet och som anställda inom vård- och omsorg att besöka och bidrar till både ökad kunskap och ett ökat engagemang.

BPSD-registrets motivering:

Genom den digitala mässan Hjärna Norrköping har Demensteamet i Norrköping skapat ett forum, som på ett lättillgängligt sätt möjliggör en ökad  kompetens och förståelse för de utmaningar som kognitiva  sjukdomar som demenssjukdomar kan innebära.

Det strukturerade arbetssättet med BPSD-registret är en viktig del av innehållet i mässan och bidrar till en ökad implementering av  kvalitetsregisterarbetet”.

Besök den digitala mässan genom att klicka på bilden nedan.

Vi från BPSD-registrets kansli vill rikta ett stort tack till alla föreläsare för all kunskap
ni delade med er av under dagen.

Ett stort tack även till alla er som kom och delade dagen med oss
och till er som inte kunde delta, men arbetar med BPSD-registret i er vardag. Ni gör skillnad i tillvaron både för de ni möter och vårdar och för deras anhöriga, samtidigt som ni bidrar till att framtida strategier inom vård- och omsorg utvecklas och fortsätter att bli bättre.

BPSD-registret
/ Moa, Karin, Carina & Maggie