Tiden går fort och vi är redan i slutet av mars månad. Här nere i Skåne, där vi på BPSD-registrets kansli befinner oss, är det nu vår på riktigt och det känns skönt med ljuset som ger ny energi.

Första kvartalet har varit intensivt och då framför allt mars månad, vilket en del av er kanske märkt genom längre svarstider i mailen eller för att vi träffats på olika konferenser och arrangemang. Vi är nu i fas igen och fortsätter under våren med nya och givande uppdrag.

Besök från regeringskansliet & socialdepartementet

I slutet av februari hade vi glädjen att få ha besök från regeringskansliet under en heldag. Till oss kom Jan Rehnberg, kansliråd på Socialdepartementet tillsammans med Jenny Wada och Axelina Hedenskog, som arbetar med äldrefrågor respektive IFO-frågor.
Jan är väl insatt i BPSD-registret sedan några år tillbaka, men under dagen gavs vi möjlighet att berätta mer fördjupat om BPSD-registret. Vi hade samtidigt glädjen att kunna bjuda in ett multiprofessionellt team från Ängelholms kommun och deras certifierade utbildare Elsa Lindholm, som berättade om sina praktiska erfarenheter av registerarbetet. Vi hade också bjudit in delar av det mobila BPSD-teamet vid Kognitiv medicin, Ängelholms sjukhus som berättade om hur de praktiskt använder BPSD-registret vid konsultbesök.
Stort tack till alla inblandade för att ni ville vara med och skapa en givande dag med oss!

Datum för höstens certifieringsutbildningar

Runt om i landet finns nu ungefär 430 aktiva certifierade utbildare som på uppdrag av sin kommun- eller verksamhetsledning utbildar och på olika sätt bistår med uppföljning och implementering av BPSD-registret. Utbildarna är vår länk ut i verksamheterna och de har genom sin närhet och förankring till verksamheterna ett väldigt viktigt uppdrag. Saknar ni i er kommun eller verksamhet tillgång till utbildare så rekommenderar vi er att läsa mer på sidan Certifierad utbildare och gärna återkomma till oss om ni behöver mer information.
Höstens utbildningstillfällen finns nu upplagda på hemsidan och utbildningarna kommer att genomföras i Ängelholm den 10-13 september, 5-8 november och den 3-6 december 2024. Välkommen med din anmälan!

Lästips vi fått till oss …

 

  • I en spansk studie har man undersökt ickefarmakologisk behandling vid BPSD och istället för läkemedel undersökt effektiviteten av att använda gungstolar som en del av behandlingen av BPSD hos personer med medelsvår och svår demenssjukdom som vårdas på vårdhem. Studien är publicerad i Journal of Alzheimers Disease i dec 2023 och du kan läsa den HÄR  Ett sammandrag av studien finns att läsa på svenska HÄR
Vi har också fått den vacker sång skickad till oss …

I vintras fick vi en låt till vår supportmail. Låten heter Kronblad och är skriven av John Hertl som skrev så här i sitt mail;

”För ett tag sedan gick min mor bort i Alzheimers och som ett led i sorgearbetet skrev jag låten Kronblad. Den framfördes på hennes begravning och efter lite förfrågningar enades vi om att spela in den, jag och artisten Daniel Bentzen. Vi har insett att texten kan spela en viktig roll även för andra anhöriga – det är ju väldigt många som befinner sig i olika faser av sorgearbetet, dessutom både direkt och indirekt drabbade.
Jag skulle uppskatta att det sista jag fick av mamma – inspirationen till texten – kan komma andra till gagn!”

Lyssna gärna på Johns låt Kronblad på Youtube. Låten finns även på Spotify och John har noga betonat att han inte har något eget vinstintresse i detta utan vill sprida tröst och kanske även hjälp genom låten till andra.

Nationell Konferens om Kognitiva sjukdomar i Stockholm

I mars deltog vi som utställare vid Akademiforums Nationella konferens om Kognitiva sjukdomar. Under dagen fick vi lyssna både på intressanta föreläsningar om forskning och diagnostiska testningar, men också på Sibylle Mayer Standar, överläkare vid  Minnesmottagningen i Gävle/ Hudiksvall som föreläste om konfusionstillstånd.

Vid konferensen föreläste även Beata Terzis, psykolog och sakkunnig i kognition vid Kungsholmens stadsdel i Stockholm samt certifierad utbildare för BPSD-registret.

Beata delade med sig av sina erfarenheter efter att ha utbildat och arbetat med BPSD-registret under många år.

BPSD-registrets utställarbord

Beata Terzis. Bild: LinkedIn

Årligt möte & BPSD-registrets Innovationspris

I mars genomförde vi också BPSD-registrets Årliga möte i Malmö. En mycket givande dag med intressanta föreläsningar och trevliga möten med användare. Vid vårt Årliga möte delades även årets Innovationspris ut – som blev två stycken,
Mer om denna dag, om föreläsarna och mottagarna av innovationspriset kommer i ett eget inlägg under påskhelgen och läs gärna mer där.