En demenssjukdom förändrar livet för den som drabbas och nästan alla personer som blir sjuka, ungefär 90%, drabbas någon gång under sjukdomsperioden av Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom (BPSD). Begreppet BPSD är inte en diagnos, utan symtom som exempelvis upprördhet, likgiltighet, oro/ångest, sömnstörningar, rastlöshet, hallucinationer och vanföreställningar.
Vi är alla unika individer och därför måste även det bemötande och den omvårdnad vi får vara unik – detta kallas för en personcentrerad vård. Grunden i den personcentrerade vården är att skaffa sig god kännedom om varje unik person.
För dig som läkare kan BPSD-registret vara ett bra verktyg som kan ge värdefull information om en persons mående över tid. Genom att stötta och uppmuntra vårdenheter till att aktivt och regelbundet arbeta med BPSD-registret skapas en icke-farmakologisk behandlingsmöjlighet som hjälper personen att få en ökad livskvalitet.
För att du som läkare ska få del av gjorda registreringar finns en personutskrift där man kan ta del av personens aktuella symtom, eventuella tänkbara orsaker samt vilka vårdåtgärder som personalen på exempelvis ett särskilt boende arbetar med för att hjälpa personen att må bättre. Personutskriften visar symtomens allvarlighetsgrad och frekvens vid varje registrering och data går att följa över tid på utskriften.