Information för dig som är anhörig
En demenssjukdom/kognitiv sjukdom förändrar livet för den som drabbas, men också för de anhöriga. Nästan alla personer som blir sjuka, ungefär 90%, drabbas någon gång under sjukdomsperioden av Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom (BPSD). Begreppet BPSD är inte en diagnos, utan symtom som exempelvis upprördhet, likgiltighet, oro/ångest, sömnstörningar, rastlöshet, hallucinationer och vanföreställningar.
BPSD kan bland annat bero på att demenssjukdomen påverkar den enskildes förmågor att förstå och göra sig förstådd – att kommunicera med sin omgivning. Symtomen minskar välbefinnandet och därför är det viktigt att hitta ett sätt att förebygga, lindra och bemöta dessa på bästa sätt. Ett sätt att göra detta är genom att arbeta med strukturen som används i BPSD-registret, ett svenskt nationellt kvalitetsregister.
Du som anhörig är värdefull.
Vi är alla unika individer och därför måste även det bemötande och den omvårdnad vi får vara unik – detta kallas för en personcentrerad vård.
Det är viktigt för de som vårdar att skaffa sig god kännedom om varje individ. Anhöriga har ofta värdefull kännedom om sina närståendes vanor, behov och erfarenheter i livet och denna kunskap kan skrivas ned i en så kallad Levnadsberättelse. Detta är ovärderlig kunskap för samarbetet runt den enskilde individen och för att bibehålla er relation. Dessutom kan du som anhörig vara delaktig i att stärka självkänslan, hitta motivation och intresse för aktiviteter samt bidra med idéer och lösningar – allt för att förebygga och minska symptomen och därigenom höja livskvalitén.